Hvad er skimmelsvamp?

15 januar 2020
Astrid Pedersen
Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er en fælles betegnelse for en række typer af mikro organismer, som også kaldes mug, og som især kan inficere bygninger og boliger. Hvis du har skimmelsvamp i dit hjem, vil disse fremstå som plamager i forskellige farver, som pryder vægge og træværk. Skimmelsvamp kan være loddent i overfladen, men er det ikke nødvendigvis. Pletter af skimmelsvamp kan bedst sammenlignes med de pletter, du finder på gammelt, muggent brød, eller råd pletter på grøntsager og frugt.

Der findes henved halvanden million forskellige skimmelsvamp arter, hvoraf ”kun” cirka 100.000 har fået et navn. Skimmelsvamp er en naturligt forekommende svampetype, og findes ikke eksklusivt i boliger. Skimmelsvamp formerer sig, i lighed med andre svampe, ved hjælp af sporer, som er meget små. Disse sporer kan tåle at tørre ud, og kan dermed holde sig i live over store afstande.

Størstedelen af skimmelsvampens sporer spredes i løbet af sommeren, hvor vejret er varmt og fugtigt. Fugt er en vigtig vækst og trivsels faktor for skimmelsvamp. Derfor ses det ofte, at boliger, som har et fugtigt indeklima – for eksempel som følge af en oversvømmelse eller indtrængende fugt fra undergrunden – er særligt udsatte for at blive angrebet af skimmelsvamp.

Hvordan ved jeg, om der er skimmelsvamp i mit hus?

For det meste vil skimmelsvamp som nævnt fremstå som misfarvede plamager i varierende farver. Men det er ikke altid skimmelsvamp kan ses med det blotte øje. Hvis for eksempel skimmelsvamp vokser bag tapetet, eller i et hulrum i væggen, kan du ikke se den. Og så skal du bruge en skimmelsvamp måling for at konstatere, om der er sporer i luften.

Hos skimmelsvamptest.dk kan du købe en test til hjemmebrug – eller du kan få et hold eksperter ud og gennemføre en grundig skimmelsvamp måling af dit hjem samt levere råd og vejledning til hvad du stiller op med din skimmelsvamp. Læs mere, og bestil din skimmelsvamptest, på skimmelsvamptest.dk

Flere Nyheder